Jemenitiska Föreningen i Örebro

 

Huthiernas missilattack mot Saudiarabiens huvudstad Riyadh riskerar att ytterligare trappa upp kriget i Jemen och därmed förvärra den humanitära katastrofen i landet.

missilattack

Minst sex kraftiga explosioner hördes över femmiljonersstaden Riyadh under söndagsdygnet, enligt vittnen som rapporterade sina iakttagelser på Twitter.

Inledningsvis trodde många att dundret hade samband med söndagsdygnets festligheter i Saudiarabien, där det firades att landets kvinnor äntligen får rätt att köra bil.

Men snabbt stod det klart att detonationerna härrörde från långdistansmissiler avfyrade från Jemen. De dödliga pjäserna, var och en fylld med ett halvt ton sprängämnen, sköts ned av det saudiska luftförsvaret. Missilerna var riktade mot Riyadhs centrala delar och hade vållat stor skada om de nått sitt mål.

Attacken är den sjunde i sitt slag mot Saudiarabiens huvudstad under det senaste året. De saudiska medierna, hårt statskontrollerade, brukar vara mycket sparsamma med information om missilattackernas effekter. Tv-kanalen al-Arabiya, som ägs av det saudiska kungahuset, rapporterade kortfattat att två missiler skjutits ned över Riyadh.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters landade splitter från missilerna i det välbevakade diplomatiska kvarteret i Riyadh. Tidigare har missilrester slagit ned nära det kungliga palatset, invid den internationella flygplatsen och i marknadskvarteren. Minst en människa har dödats.

Saudiarabien för krig i Jemen där de stöder den part som brukar kallas ”den internationellt erkända regeringen”. Koalitionen som leds av Saudiarabien strider mot den väpnade huthirörelsen, ”huthirebellerna”.

De saudiska militärinsatserna har fått hårda fördömanden eftersom såväl sjukhus som skolor bombats. Men även huthiernas krigföring har mött kritik, inte minst för det ymniga användandet av landminor och för rekryteringen av barnsoldater.

Under de senaste veckorna har den saudiska koalitionen närmat sig ett av huthiernas starkaste fästen, hamnstaden Hodeidah med en halv miljon invånare.

Hodeidah fungerar som en livlina för införsel av nödhjälp till striderna har hämmat leveranser av mat och medicin. I onsdags kom rapporter om att stadens internationella flygplats intagits av Saudiarabiens allians.

FN har – hittills förgäves – försökt hindra att halvmiljonstaden Hodeidah hamnar i stridszonen. Missilattacken mot Riyadh kan ses som en vedergällning från huthiernas sida för den pågående offensiven mot Hodeidah, och risken är överhängande att stridshandlingarna trappas upp ytterligare.

Missilerna som sköts ned över Riyadh är av typen ”Burkan”, har en räckvidd på nittio mil och är till utseendet en direkt kopia av den iranska kortdistansmissilen ”Qiam”.

Iran anklagas av USA och Saudiarabien för att smuggla in missildelar till huthierna och bistå med experthjälp vid sammansättningen. Iranierna nekar emellertid bestämt till att ha några vapenkopplingar till huthierna i Jemen.

 

Artikeln finns på https://www.dn.se/nyheter/varlden/missilattacker-mot-riyadh-trappar-upp-jemenkriget/