Jemenitiska Föreningen i Örebro

 

Några få tidningsspalter eller minutrapporter i svensk radio kan naturligtvis inte fånga allt. För att bättre förstå kriget i Jemen finns det ett behov av att lyfta fram ytterligare perspektiv. Min ambition är därför att i varje enskild artikel eller intervju belysa ämnet lite annorlunda. I mina brokiga texter försöker jag ständigt lyfta fram röster som har en ny ingång till det jag tidigare publicerat, för att på så sätt föra fram mångfalden och komplexiteten i Jemen. Förhoppningsvis kan dessa artiklar, analyser och kommentarer tillsammans ge en mer förståelig bild av det krig som fortfarande pågår i Jemen.

 

jemen brinner upp

KRIGET SETT FRÅN JEMEN

Intervjuserie i fyra delar där motstridiga politiska röster, från Jemens olika regioner, berättar om kriget ur sitt perspektiv.

Del fyra. Zahra Saleh. (Ännu inte publicerad.)

Del tre. Entesar al-Qadi. (Ännu inte publicerad.)

Del två. Ahmed al-Moaiad, politisk aktivist från Saada i norra Jemen. Han stödjer Ansar Allah, mer kända som houthierna, och har varit med dem under fredsförhandlingarna 2015 och 2016. Han för gruppens talan i arabiskspråkiga medier och kommenterar regelbundet den politiska utvecklingen i Jemen för BBC Arabic, Al Jazeera Arabic samt ett flertal andra nyhetskanaler. Ahmed al-Moaiad menar att kriget är ett saudiskt anfallskrig. Feministiskt Perspektiv, 22 december 2017 (bara för prenumeranter)

Del ett. Rashad al-Samei, politisk satiriker från Taiz i sydvästra Jemen. Hans politiska satir publiceras återkommande i jemenitisk media. I sina serier gör han ofta narr av houthier, landets politiker och terrorgrupper. Temana är krigets grymhet och absurditet, ledarnas maktfullkomlighet och omvärldens handfallenhet. Rashad al-Samei lever gömd i Jemen och beskriver situationen för de som kritiserar houthierna. Han tycker att saudikoalitionen ska fortsätta ingripa militärt i Jemen men framför också en rad krav på ingripandet. Feministiskt Perspektiv, 12 december 2017 (bara för prenumeranter)

 

KRIGET GÅR VIDARE

Saudiarabien har hittills misslyckats med att återta kontrollen över Jemen. Men slitningarna mellan de två upprorsledarna som stått emot attackerna blir allt tydligare.

En seriestrip med bara två bildrutor illustrerar den mest laddade frågan i Jemen denna höst. Först en handskakning i närbild mellan Ali Abdullah Saleh, den avsatte presidenten som ledde Jemen i 33 år tills han tvingades avgå 2012, och hans tidigare ärkefiende Abdulmalik al-Houthi, ledaren för houthierna, en väckelserörelse med egen milis. Tillsammans är de idag Jemens mäktigaste kraft, ett resonemangsäktenskap till nytta för båda parter. ”Tahalof al-shirr”, Ondskans allians, enligt deras kritiker i Jemen.

Analys i Axess magasin, 12 december 2017 (bara för prenumeranter).

[I början av hösten skrev jag artikeln ovan och resonerade då att Saleh och houthierna utgör ett större hot mot varandra än vad fienderna gör, inhemska och utländska. Flera redaktörer sa nej till en analys av det interna maktspelet i Jemen: Inget att gräva ner sig i, för svårt att redogöra för på ett pedagogiskt vis, inte i linje med hur man tidigare bevakat kriget i Jemen (som en bricka i en större kamp om makt i regionen). Axess magasin tyckte däremot ansatsen var intressant. Såhär löd mitt förslag till ingress: Den som vill veta vart kriget i Jemen är på väg gör klokt i att intressera sig mindre för fientligheterna Saudiarabien och Iran emellan. Och istället vända blicken till maktspelet inom Jemen. Där finns relationer som säger mer om vad som faktiskt händer.

På hemsidan gör jag följande uppdatering den 12/12:

Som framgått av medierapporteringen den senaste veckan, visade det sig stämma att Saleh och houthierna var varandras största hot, och att maktspelet inom Jemen sa mer om vad som väntade i detta krig än någon saudi-iransk strid om inflytande. Från den tid som förflöt sedan artikeln skrevs och nu publiceras fick Rashad al-Sameis tecknade seriestripp en verklig sista ruta som utspelade sig under några dramatiska dagar i Sanaa. Väpnade strider bröt ut mellan Salehs och houthiernas respektive anhängare om kontroll över huvudstaden. Saleh bröt alliansen dem emellan varpå houthierna ska ha ställt honom inför ett ultimatum: kapitulation eller död. Houthierna sköt honom i huvudet den 4 december. De har nu ensam makt över merparten av norra Jemen. Alliansens upplösning och Salehs misslyckade sista ”ormdans” är krigets hittills största vändning. Huruvida Saleh trots allt lyckats försvaga houthiernas militära dominans och om hans död kommer fungera som katalysator för ett ökat inhemskt motstånd mot houthierna får kommande veckor utvisa.]

dragkamp jemen

CHOCK I JEMEN – EXPRESIDENT SALEH DÖDAD AV HOUTHIERNA

”Chock råder i Jemen sedan Ali Abdullah Saleh, landets före detta president, dödades på måndagen, den 4 december. Jemeniter fast i kriget fruktar nu följderna. Tanja Holm, som har bevakat situationen i Jemen sedan 2009, har talat direkt med människor i huvudstaden Sanaa om händelsens spår och följder.”

Nyhetsartikel i Feministiskt Perspektiv, 5 december 2017.

SAUDIERNA STYR BILDEN AV JEMENKONFLIKTEN

”Kriget i Jemen rapporteras som ett krig genom ombud, ett stormaktsspel mellan Saudiarabien och Iran. Det är en saudisk krigsdiskurs som står så gott som oemotsagd. Till och med Iran ger sken av att den stämmer.”

Analys i ETC, 24 november 2017.

JEMENITERNA DÖR I TYSTHET

Kriget. Blockaden. Koleran. Nöden. Men också något om det vackra som nu förstörs. I detta videoinslag berättar jag om grannar som presenterade sig som mama och baba när jag flyttade till Sanaa. Tove Hanell lyfter fram olika sidor av Jemen, världens största humanitära krisområde, enligt FN, där katastroferna och orättvisorna hopar sig.

Intervju i SVT Nyheter, 10 november 2017.

KOLERAN SPRIDS NU ALLT SNABBARE

Mattias Göthberg intervjuar mig om krisen i Jemen, för Dagens ETC.

”[...] Det är inte bara sjukhus som är mål för flygbombningar i Jemen. Även marknader, bostadsområden, begravningar och privata båtar har utsatts av den saudiledda koalitionens bombningar. Dessa dödade minst 933 civila och skadade 1 423 mellan juli 2016 och augusti 2017, och är därmed fortsatt den främsta orsaken till att civila vuxna och barn dödas i Jemen enligt FN. Den svenska frilansjournalisten Tanja Holm som har bott i Jemen 2009–2015 tror inte att det går att få bukt med koleran utan att stoppa kriget.

– Men för att det ska kunna ske behöver Saudikoalitionen i så fall ändra krigföringen och hädanefter följa krigets lagar. Inget tyder dock på att de kommer skona civila framöver eller upphöra att attackera sjukvårdsanläggningar. Hittills förvärras i stället nöden ständigt i Jemen, ju längre kriget tillåts att pågå. [...]

Vilka bär ansvar för att kriget fortsätter?

– I huvudsak de stridande parterna samt de som tjänar pengar på vapenförsäljningen, särskilt USA och Storbritannien. Omvärlden bör fördöma och utreda krigsbrotten i stället för att proppa in ytterligare vapen och pengar i kriget. Ett internationellt vapenembargo skulle vara en tydlig markering mot Saudikoalitionen. [...]”

Bara i papperstidningen, 17 september 2017

NEDSLAG I UTRIKESJOURNALISTIKEN

Vilka intressen styr vår bild av världen? Kajsa Ekis Ekman ställer frågor om Jemen och den inhemska samt internationella bevakningen av kriget. Tyvärr finns artikeln bara i pappersnumret. Detta är ett utdrag.

Du bodde i Jemen som frilansjournalist under fem år. Hur får omvärlden sin kunskap?

– När jag bodde där fanns 24 dagstidningar. I dag har majoriteten av de jemenitiska medieföretagen stängt. Kriget har pågått i snart två år och flera redaktioner i norra Jemen har stormats och stängts ned eller tagits i kontroll av houthierna. Därutöver har åtskilliga jemenitiska mediehus (teve, radio och tidningar) lagt ner verksamheten av rädsla för houthierna som har kidnappat, fängslat och torterat journalister.
– Det vi får veta om situationen i norra Jemen kommer nu i huvudsak från houthierna och deras allierade, Ali Abdullah Saleh och hans anhängare, medan informationen från södra Jemen domineras av deras motståndare, Hadis exilregering och saudikoalitionen. De senare har erbjudit förmåner och generös ersättning för en rapportering som är till fördel för dem. Hadi och saudikoalitionen har vid ett tillfälle bombat Salehs tevekanal men de har inte gjort sig kända för att specifikt attackera mediehus och reportrar. Däremot för flyganfall mot bostäder, marknader, sjukhus, fabriker, småföretag samt moskéer. Majoriteten av de som dödats i attackerna har varit civila.
– Av de minst sju journalister som dött i samband med sitt arbete har de flesta fallit offer för saudikoalitionens bombanfall, enligt Freedom House. [...]

Fanns någon utländsk makt eller media som hade en tydlig agenda vad gäller Jemen?

– Saudiarabien och deras allierade har ett tydligt mål: houthierna ska inte behålla makten över Sanaa och norra Jemen. De vill återinrätta Hadis exilregering och fortsätta kontrollera utvecklingen i Jemen såsom de gjort i decennier. Irans agenda är svårare att säga något om men de ser gärna att Houthirörelsen faktisk behåller sin makt. [...] Irans stöd till houthierna är betydligt mindre än Saudiarabiens stöd till Hadi-regeringen, Iran utför ju inga flygräder över Jemen, de har inte samlat tio länder i en krigskoalition. Houthierna förlitar sig på ett inhemskt stöd, mest av allt från tidigare president Ali Abdullah Salehs styrkor. Och för Iran skulle den eventuella förlusten, om Houthirörelsen nu inte klarar behålla makten vara mindre än för Saudiarabien. USA för sitt eget krig i Jemen och har sin ”säkerhetsagenda”, samtidigt är de Saudivänner. Det går att räkna upp ytterligare länder med intresse i Jemen. [...]

– De stora redaktionerna i USA och Europa är upptagna med Syrien och Irak, Sverige tar efter. Att Mellanösterns rikaste länder gaddar ihop sig och bombar dess fattigaste, att 80 procent av jemeniterna behöver humanitär assistans och att USA, Storbritannien, Frankrike och Kanada säljer Saudiarabien vapen för hundratals miljarder trots anklagelser om krigsbrott, såsom klusterbombsattacker mot bostadsområden är därför tyvärr ingen större nyhet.

Intervju i Brand (bara i papperstidningen), 1/2017

TYST OMVÄRLD INFÖR DESPERAT LÄGE I JEMEN

Kriget i Jemen går in i sin 14:e månad och landet är nu ett av världens största katastrofområden. Fredssamtalen ses som en sista utväg men de haltar.

På arabiska heter det att man ska skicka en vis person som medlare, inte ge vederbörande råd. Fredsförhandlingar pågår under FN:s ledning och vem är skickad till Kuwait för att delta? Ingen från Arabiska vårens omfattande ungdomsrörelse, den som för bara några år sedan gav miljoner människor hopp om al-Yemen al-Jadeed (det Nya Jemen). Ett samhälle som skulle byggas från grunden och skyddas från korrumperade politiker och militär. Och inte heller deltar en enda representant för Hirak, den betydande folkrörelse som merparten av Söderns nästan fem miljoner invånare stödjer med krav på självständighet igen från Nord.

Analys i OmVärlden, 23 maj 2016.

HOT OM GUDS HÄMND EFTER AVRÄTTNING AV SHIALEDARE

Efter att den oppositionelle shialedaren Nimr al-Nimr avrättades i Saudiarabien i helgen har konflikten mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran eskalerat.

Vad vet du om händelseutvecklingen och det spända läget i Jemen just nu?

– I Jemen känner man också verkligen av det som sker i regionen. Samma dag som Saudiarabien avrättade al-Nimr meddelande de att vapenvilan är över. Snart kom också rapporter om ökade flygbombningar i Hodeida, Saada och Sanaa. [...]

Kan det bli värre?

– Ja, tyvärr rent statistiskt kan det ju det. Innan kriget började så var vartannat barn undernärt. Nu behöver hela 80 procent av befolkningen humanitär hjälp. Två och en halv miljon är internflyktingar. De redan fruktansvärda siffrorna kan öka ytterligare.

Medverkar i ett studiosamtal i Sveriges Radio Människor och tro, 7 januari 2016

BRUSTNA DRÖMMAR I REVOLUTIONENS JEMEN

För flera jemeniter var arabiska våren 2011 ingen revolution. Snarare ett äventyrligt försök att skynda på den sköra demokratin. Avsätts presidenten blir det krig, varnade de. Och fick rätt.

Hoda Bolbol ber om ursäkt, över telefon, för marsdagen i år då kriget just hade brutit ut och hon ringde mig till Sverige från sovrumsgolvet i Sanaa. Hon skrek att kvarteret var under angrepp och i bakgrunden hördes skott.

– Jag var hysterisk, förklarar hon och berättar att i våras grät hon varje gång en bomb föll.

Kriget har lärt henne att kontrollera sin dödsångest.

Artikel i Folket i Bild/Kulturfront, 11/2015.

HON SKILDRAR DRAMATIKEN I JEMEN

Bitte Hammargren ställer frågor om boken, Jemen och kriget.

– Så när stridsdammet efter Saudiarabiens flyganfall över Jemen har lagt sig, kommer då Saleh eller hans son Ahmed att inta presidentpalatset?
– Det är inte omöjligt. Genom houthiernas maktövertagande har Saleh åter fått makt över landets myndigheter. Hans brorsöner söker samtidigt återta viktiga poster.

Intervju i Amnesty Press, 27 juni 2015

”JEMEN ÄR BRA!”

Det är titeln på frilansjournalisten Tanja Holms rykande aktuella reportagebok om Jemen. På försättsbladet står: En egyptisk journalist skrev att om Jemen sjönk ner i Indiska oceanen skulle ingen märka det. Med denna bok vill jag berätta något om vad vi skulle förlora. Samtal med Tithi Hahn om hur jemeniters vardag gestaltar sig bland rebeller, klanledare, drönare, ett samhälle som kollapsat och präglas av religiös polarisering.

– Parallellt med den besvikelse som finns med den arabiska våren så växer det fram andra rörelser och idéer om hur Jemen ska kunna resa sig ur askan, berätta!
– Inom Jemen pågår en kamp om framtiden och hur man ska få landet på fötter. Det alla är överens om är att man vill ha mat, trygghet och säkerhet. Men många känner sig maktlösa därför att Saudiarabien, Gulfstaterna, USA och även FN har gått in, medlat och tagit fram politiska lösningar som gjort att de inte upplevt sig ha fått sina krav hörsammade. Det har lämnat utrymme för miliser, väpnade grupper, klaner att kliva fram och spela statens roll när regeringen kollapsar. […]

Intervju i Sveriges Radio Människor och tro, 15 april 2015

TRE VECKORS STRIDER I JEMEN


I Jemen går de blodiga striderna mellan regeringens saudiledda koalition och houthirebellerna in på sin tredje vecka. Dödsantalet stiger och det första planet med förnödenheter har i dagarna landat men det är långt ifrån tillräckligt. USA står stadigt på Saudis sida och fördömer Irans stöd till rebellgruppen. Hör frilansjournalisten Tanya Holm

– Du har själv vänner och kontakter på plats, hur beskriver de situationen?
– De är verkligen rädda. Jag talade i natt med en feministisk konstnär som sa att hon har två stora rädslor som hon delar med alla jemeniter. Den ena är rädslan att dö omedelbart, av ett skott eller i ett bombanfall. Den andra är rädslan för en långsam död, att svälta ihjäl.

Intervju i Sveriges Radio P1-morgon, 9 april 2015.

SAUDIARABIEN REDO ATT TRAPPA UPP KRIGET MOT HOUTHIERNA I JEMEN
”Vi kapitulerar inte.” Det meddelade Huthimilisens ledare i ett tal i Jemen i förra veckan. Saudiarabien och dess allierade står nu redo att sätta in marktrupper i landet. Under de utländska bombanfallen intensifieras också de inhemska striderna om makten.

När Sarah Jamal, 27-årig utredare på ett statistikcenter i Sanaa, vaknade av dånen under torsdagsnatten i förra veckan intalade hon sig att ett åskväder blåst in över Jemen. Hon vet hur bilbomber och granatkastare låter. Under stora delar av hennes liv har Jemen präglats av djupa konflikter. Men detta var ändå något annat. Under krigets första natt drog hon täcket över huvudet och hoppades att det bara var blixten som slog ned omkring henne.

Artikel i Svenska Dagbladet, 3 april 2015.

JEMEN ÄR BRA!


Jag bodde fem år i Jemen. Och reste över landet, in i motståndsrörelserna och ut i öknen, från Saada i norr till Aden i syd, Hodeida och Mocka i väst till al-Mahra i öst. Boken följer Jemen fram till krigets brant och ger en bakgrund till situationen idag.

Kan köpas och lånas på flera bibliotek.

 

 

Texten finns på https://tanjaholm.wordpress.com/portfolio/443/