Jemenitiska Föreningen i Örebro

 

Abdulbaset Al-Saidy

I en intervju med Sveriges television I mitten av december 2016 talade Abdulbaset Al-saidy - ordförande av jemenitiska folkförbundet i Sverige om det bortglömda kriget i Jemen och dess inverkan på utbildning och därmed förlust av kommande generationer i Jemen.

Han sade: "Kriget nu dödat över 10 000 civila, att antalet internflyktingar närmar sig fyra miljoner och att över 80 procent av Jemens 26 miljoner människor beräknas leva under fattigdomsgränsen.

Detta krig verkar vara en extra spik i kistan för utbildningssystemet i Jemen, som redan kämpar stora hinder.

cirka 4 miljoner barn kan inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Skolor attackeras och ockuperas varje dag. Samtidigt är det en mänsklig rättighet att gå i grundskola och skolan kan vara skillnaden mellan liv och död.

I Jemen är över 3000 skolor stängda och mer än 2000 av dem redan förstörda, skadade eller ockuperade av militära styrkor och Huthi miliser. Saudiskt flyg attackerar skolor som ockuperad av Huthi miliser.

Dessutom många skolor används som skydd för människor på flykt.

nästan hälften av alla jemenitiska barn går inte i skolan över huvud taget och riskerar därför att bli en förlorad generation.

Nu breder krig ut sig och barn rekryteras direkt från skolgården. tusen hundratal barn över hela landet är i akut behov av hjälp. "

Sedan tackade han alla deltagare och donatorer i Musikhjälpen 2016 som har ett tema (Barn i krig har rätt att gå i skolan).

 

svtalsaidy2